De breedte van de openingen voor de binnendeuren staat reeds geruime tijd vast op 90cm. Aangezien men binnenkort aan het opgaand metselwerk begint moet ook de hoogte van de openingen bepaald worden.

Standaardafmetingen of maatwerk

Een eenvoudige zoekopdracht leert al snel dat zowel 201,5cm als 211,5cm standaard deurhoogtes zijn, hiervoor dient een muuropening van respectievelijk 205cm of 215cm hoog voorzien te worden. Een vergelijkbaar verhaal wat de breedte betreft, in de voorziene muuropening van 90cm past een standaarddeur van 83cm breed.

In onze huidige huurwoning blijken de deuren 205cm hoog te zijn. Lager willen we zeker niet en aangezien maatwerk (bv kamerhoog) nog een meerprijs blijkt te zijn kiezen we voor 211,5cm.

De “chambrangs”

We weten dat we geen klassieke deurlijsten willen, maar wat dan wel? Een bezoek aan de stand van Nordex op de BIS-beurs en aan de toonzalen van Imabru, Dierick deuren & The Doors bracht duidelijkheid. Blokdeuren kunnen, maar nog liever zien we deuren met een onzichtbaar aluminium kader (Argenta Invisidoor, Xinnix X40) of het systeem van Anyway Doors. Ze hebben allen de moderne look waar we naar op zoek zijn, veel zal afhangen van de prijs…