Na inspectie van de peilbuis bleek dat, zoals verwacht, er droogzuiging nodig is om de grondwaterstand te verlagen tot minstens 220cm onder niveau maaiveld. Uiteindelijk werd de installatie donderdag 5 september geplaatst en opgestart. Het opgevoerde water gaat niet naar de riolering maar wordt afgevoerd naar een natuurlijke beek aan de zijkant van het perceel.

Werkvloer & Foamglas isolatie

Meteen na het graven van de bouwput werd er een werkvloer van 5cm mager beton gestort. Deze zorgt voor een stevige, egale ondergrond om isolatie op te plaatsten. De isolatie komt onder de funderingsplaat alsook aan de buitenkant van de ondergronds muren, de kelder wordt als het ware ingepakt. Door gebruik te maken van drukvaste isolatie (Foamglas T4+ & Foamglas T4+ ready board) aan de buitenzijde zijn er geen koudebruggen, tevens zorgt deze voor een extra bescherming tegen waterinfiltratie.

De correcte werwerking van de vloerisolatie bestaat uit vijf stappen:

  1. Hechtlaag van warm bitumen op de werkvloer aanbrengen
  2. Een lange en een korte kant van de plaat in warm bitumen dompelen (dichting voegen)
  3. Foamglas-platen in halfsteensverband aanbrengen.
  4. Afstrijklaag van warm bitumen voorzien
  5. Twee lagen PE-folie aanbrengen als scheidingslaag

Funderingsplaat

Na het plaatsen van circa 4000kg wapening werd de 30cm dikke funderingsplaat woensdag 9 oktober gestort. De afvoer van het gastentoilet is mee in de funderingsplaat gestort, die van de badkamer komen in een “caniveau” dat in de pompput uitkomt (hierover later meer).