De antwoorden op de openstaande vragen uit een vorige blogpost zijn inmiddels gekend:

De totale lengte van circa 19 meter omvat 7 glasdelen.

zuiden:

 • 1 x vast raam van 3.68m (glas-op-glas verbinding met westen)

westen:

 • 1 x vaste vleugel schuifraam van 2.39m (glas-op-glas verbinding met zuiden)
 • 1 x opengaande vleugel schuifraam van 2.39m
 • 1 x vast raam van 4.78m
 • 1 x vast raam van 2.39m
 • 1 x vast raam van 2.39m (glas-op-glas verbinding met noorden)

noorden:

 • 1 x vast raam van 1.34m (glas-op-glas verbinding met westen)

Uiteindelijk kiezen we voor een hefschuifraam met een schuivend deel van 2390 mm. Dit zorgt voor een symmetrie in de gevel die niet mogelijk is met een deur.  Bovendien zit je niet met de draaicirkel van een deur die vrijgehouden moet worden.

Voor de glas-op-glas hoeken opteren we, na lang twijfelen, voor de gewone Panovista ipv de Max.
In prijs zorgt dit uiteindelijk slechts voor een relatief kleine besparing aangezien er, door de beperking van doekoppervlakte van de gewone Panovista, een extra screen geplaatst moet worden. We moeten, in tegenstelling tot bij de Panovista Max, echter geen onderhoudscontract aflsuiten waarvan de exacte kosten niet gegeven kunnen worden.

Aan de andere ramen komt een Fixscreen 150.

Een donkere kleur, maar dewelke… antracietgrijs (RAL 7016), zwartgrijs (RAL 7021), signaalzwart (RAL 9004) of toch gitzwart (RAL 9005)?

RAL 7016 valt snel af omdat we vinden dat er wat teveel blauw in terug te vinden is, 9005 is misschien toch net iets te hard.  Uiteindelijk beslissen we alles in signaalzwarte structuurlak te laten lakken.

Ondanks een behoorlijke meerkost kiezen we resoluut voor 3-voudig beglazing.

Some things are missing

Met gedetailleerde plannen bij leveranciers langsgaan om alles grondig te overlopen is blijkbaar geen garantie op succes. Ramen vergeten, verkeerde profielreeks aangeboden, geen prijs voor screens opgeven of gewoon helemaal geen offerte opsturen… allemaal meegemaakt!

We tekenen het contract bij Alu Van De Putte (Sapa). Niet de goedkoopste, maar nagenoeg de enige waar we een goed gevoel bij hebben:

 • geen gladde verkoper strak in maatpak maar de zaakvoerder die rustig de tijd nam om de technische details te bespreken
 • duidelijke & volledige offerte
 • voor gevraagde variaties en / of aanpassingen werd snel een nieuwe offerte opgesteld
 • thermische berekeningen werden bij offerte aangeleverd

Impact 3-voudige beglazing

Men kan discussiëren of een Tripel beter is dan een Dubbel, wat beglazing betreft is er geen discussie mogelijk. Het aangeboden dubbel glas (Climaplus ONE) heeft een U-waarde van 1.0 W/m²K terwijl deze voor de 3-voudige (Climatop XN) slechts 0.6 W/m²K bedraagt. Bovenop de betere isolatiewaarde voelt het binnenblad bij lage buitentemperaturen ook veel minder koud aan.

Uit de thermische berekening blijkt er een significante daling van de totale U-waarde (profielen + beglazing) te zijn indien er voor 3-voudig glas gekozen wordt:

Niet te vroeg juichen

Goede service voor verkoop en theoretische waarden zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, de leverancier zal zich in de praktijk nog moeten bewijzen.  Een correcte plaatsing is minstens even belangrijk.