Waar we voor een aantal andere technieken professionele ondersteuning vragen voor het ontwerp en / of de uitvoering zullen we de elektriciteit van A tot Z zelf uitvoeren (dankjewel papa).

Situatieschema

Naast het eendraadschema, waarover later meer, is een situatieschema verplicht voor de keuring van de elektrische installatie. Het is niet meer of minder dan een grondplan van de woning waarop, door middel van symbolen, de positie van stopcontacten / wandcontactdozen, verlichtingspunten, … aangeduid wordt.
Voor ons was het opstellen van dergelijk schema dan ook de eerste stap. Ruimte per ruimte maakten we scenario’s hoe deze ingericht & gebruikt kunnen worden om zo de aansluitpunten te bepalen. Heel eenvoudig voor de keuken, iets minder voor de kinderkamers waar het meubilair hoogstwaarschijnlijk wel eens verplaatst zal worden.
Op de benedenverdieping vermijden we zoveel mogelijk stopcontacten in de betonnen buitenmuren. Niet enkel gaat boren / slijpen hierin wat minder vlot, we willen de kans op vochtproblemen tot een absoluut minimum beperken.

Stopcontacten

Zoals het AREI beschrijft mogen er maximaal 8 contactdozen per kring / automaat voorzien worden. Twee of drie stopcontacten achter dezelfde afdekplaat tellen echter maar voor 1 contactdoos, tenzij je gebruik maakt van geschakelde stopcontacten (voorzie je achter een afdekplaat 3 stopcontacten waarvan 1 geschakeld, telt dit als twee contactdozen / aftakpunten).

Om naar de toekomst toe zoveel mogelijk opties open te houden trekken we per 2 a 3 stopcontacten 1 (5G2.5mm²) kabel naar de zekeringkast waar deze op rijgklemmen afgemonteerd zullen worden. Zo kunnen op eender welk moment bepalen welke stopcontacten we door onze domoticamodules willen laten schakelen.

Verlichting

Goede verlichting (type, positie, kleur, …) bepaalt mede de functionaliteit en gezelligheid van de woning, daarom lieten we een lichtplan opmaken door Lichtpunt Gent. Over de te gebruiken armaturen moeten we ons ei nog leggen, de posities van de lichtpunten liggen wel vast.

We voorzien overal LED-verlichting (zowel spots als strips) op 12/24V gelijkspanning welke door KNX domotica aangestuurd zal worden. De drivers om de verlichting aan te sturen komen naast de zekeringkast in de technische ruimte te hangen.

Vermogenstabel

Er komt bij ons 3x400V + N (32A) binnen. Grootverbruikers zoals kookplaat, wasmachine, oven, … worden dus best zo goed mogelijk over de verschillende fasen verdeeld.

Zekeringkast

Na wat puzzelen komen we uit op volgende benodigdheden:

  • 24 x 2-polige automaat (stopcontacten & verlichting)
  • 2 x 4-polige automaat (warmtepomp & kookvuur)
  • 3 x 4-polige differentieel (300mA hoofddif, 30mA voor natte ruimtes + een extra 30mA diff welke naar de zekeringkast in tuinberging gaat)
  • 2 x 12-voudige KNX schakelactor
  • 1 x 8-voudige KNX screenactor
  • 1 x KNX IP router
  • 1 x KNX DALI gateway
  • 1x KNX voeding
  • een 200-tal rijgklemmen (later meer over de gebruikte types)
  • extra ruimte voor (eventuele) uitbreidingen in de toekomst

Al snel blijkt dat een standaard kast van 54 of 72 modules niet zal volstaan, we bestellen uiteindelijk de IDE Atlantic met plaats voor 192 modules.

Op zaterdag 19 oktober staat de interne bekabeling van de kast op de planning. Ook hierover mag je een post verwachten.