Nu het contract ruwbouwwerken getekend is gaan we verder aan de slag te gaan met het buitenschrijnwerk. We opteren hierbij voor aluminium profielen in een nog te bepalen kleur.

Boven (+0.5)

We kiezen bewust voor een volledig open ruimte (keuken, eet- & leefruimte) die baadt in het licht. Aan de achterkant voorzien we een volledige glaswand die aan de zijkanten via een glas-op-glas-verbinding nog een stukje doorloopt. Aangezien er geen steunkolommen aan de glaswand geplaatst worden (dankjewel stabiliteitsingenieur) komen de slanke glas-op-glas-verbindingen mooi tot hun recht!

Met ongeveer 50m² glas boven mogen we mogelijkse overhitting niet uit het oog verliezen. Behalve het raam op het noordoosten worden dan ook alle ramen van screens voorzien, een prijzige maar doeltreffende oplossing.

Beneden (-0.5)

Ondanks het feit dat er, door gebruik te maken van hedendaagse ventilatiesystemen, misschien geen nood is aan opengaande ramen voor verluchting, hebben we uiteindelijk beslist dit toch te voorzien in de slaapkamers. In de badkamer en de multifunctionele nachthal (leeshoek, bureau, …) daarintegen komen gewoon vaste ramen.
Vanwege de beperkte oppervlakte van de ramen plaatsen we hier geen screens.

Enkele zaken die we nog moeten beslissen:

  • Hefschuifraam of grote glazen deur in de glaswand? Beiden hebben voor- en nadelen
  • Indeling van de glaswand: hoeveel verticale profielen en op welke afstand van elkaar?
  • Type screens op de hoeken van de glaswand (Renson Panovista vs Renson Panovista max)
  • RAL-kleur van de profielen
  • Dubbel of drievoudig glas. Hangt eigenlijk uitsluitend van de meerprijs af, indien haalbaar kiezen we sowieso 3-voudige beglazing.

Er zijn ontertussen meerdere varianten van offertes aangevraagd bij installateurs van diverse merken. (Sapa, Reynaers, en Schüco).

Wordt vervolgd…