Atelier Berghman – De Keyser

Tijdens de eerste kenninsmaking met de architect waren we enigszins verrast dat er niet rechtstreeks gevraagd werd naar de gewenste stijl, must haves & don’t wants van de te bouwen woning. Er werd echter uitvoerig gepolst naar onze huidige manier van leven en wat we in de toekomst graag anders zouden zien.

Enkele uren later kwamen we samen tot volgende wish list:

  • zo weinig mogelijk hoekjes en kantjes
  • veel natuurlijk licht, tot diep in de woning
  • een open leefruimte waar het contact met de ruime keuken gewaarborgd is (iets met vrienden en dinner parties 🙂 )

Nadat we het aantal slaapkamers op 3 gezet hadden gaven we de architect creatieve carte blanche… uiteraard binnen het vooropgestelde budget.

Concept

Onverwacht & even slikken, deze woorden beschrijven waarschijnlijk best wat er door onze hoofden ging wanneer we het concept de eerste keer zagen. Kort samengevat betreft het een bel-etagewoning waar de slaapvertrekken half in de grond verzonken zitten.

Bij de toelichting enkele minuten later bleek het echter minder ver gezocht dan eerst gedacht. Niet enkel is het koeler slapen, voor onze specifieke situatie lost het nog een ander probleem op. Achter de tuin ligt nog een 100m weiland met aan de overkant van de grote baan een boomkwekerij, best een behoorlijk uitzicht dus. Het voorgestelde concept laat toe om enerzijds een omheining in de tuin de plaasten zodat we daar in alle privacy kunnen vertoeven terwijl het uitzicht vanuit de leefruimte op +0.5 behouden blijft.

Bouwaanvraag

Aangezien we op +0.5 opteren voor één grote open ruimte met veel glas aan de tuinzijde had de stabiliteitsingenieur een vette kluif om met een dakstruktuur op de proppen te komen welke een minimum aan extra steunpilaren vereist.

Gelukkig kregen we eind 2017 zowel van de stabiliteitsingenieur als EPB-verslaggever groen licht. Zo kon de bouwaanvraag nog net voor de jaarwissel ingediend worden.

…nu hopen op een positief antwoord van de gemeente!